ドイツ語

科目基礎情報

学校 阿南工業高等専門学校 開講年度 令和02年度 (2020年度)
授業科目 ドイツ語
科目番号 1195301 科目区分 一般 / 選択
授業形態 授業 単位の種別と単位数 履修単位: 1
開設学科 一般教養 対象学年 5
開設期 後期 週時間数 2
教科書/教材 Schritte International neu: Kurs- und Arbeitsbuch A1.1(Max Hueber Verlag)
担当教員 張 錦惠

到達目標

The aim of the course is to enable students to understand and speak German at a basic level.

By the end of the course, students should have achieved the following:
1. Gain basic proficiency and fluency in German pronunciation, grammar, use of vocabulary, etc.
2. Communicate in German in everyday situations at a simple level.
3. Develop strategies and attitudes conducive to further study of German.

ルーブリック

理想的な到達レベルの目安標準的な到達レベルの目安最低限の到達レベル(可)
到達目標1ドイツ語の発音規則に習熟し、始めて見る単語も正しく発音できるドイツ語の発音規則を習得し、既習の単語を正しく発音できるドイツ語のアルファベットを正しく読み、頻出単語を正しく発音できる
到達目標2既習の会話表現を用いて、ドイツ語での会話をスムーズに行うことができる既習の会話表現を用いて、ドイツ語で会話をすることができる既習の会話表現のうち頻出の表現を用いて簡単なあいさつや自己紹介等ができる
到達目標3既習の文法知識を習得し、簡単な文を読んだり書いたりできる既習の文法規則の多くを習得し、簡単な文の構造を把握できる。既習の文法規則のうち、規則動詞の変化など、ごく基本的なものを習得している

学科の到達目標項目との関係

教育方法等

概要:
The course is based on the German textbook “Schritte international Neu 1”, which is adapted for German beginners. At the beginning of the course, the basic rules of the pronunciation of German will be introduced and practiced in the class. The following course content will be organized around three broad topic areas which provide contexts for the acquisition of vocabulary and the study of grammar and sentence structures: (1.) Greetings and Introductions; (2.) Family and Friends; (3.) Eating and Drinking.
授業の進め方・方法:
The course introduces the language for everyday purposes such as introducing oneself, giving greetings, describing everyday life. A variety of classroom activities will be designed for developing four basic skills: listening, speaking, reading and writing. Students are expected to participate actively in class activities and prepare for lessons before class.
注意点:
1. The course is taught mainly in German. Japanese and English can be used as auxiliary languages in class.
2. Students must have attended at least 2/3 of their classes. Students who miss classes are required to inform themselves about the course content they have missed by asking their colleagues or contacting the teacher.
3. Students’degree of effort, attitude (active or passive), and participation are assessed.

授業計画

授業内容 週ごとの到達目標
後期
3rdQ
1週 Introduction to German Alphabets and Pronunciation Alphabets and Pronunciation
2週 Introduction to German Alphabets and Pronunciation Exam (Alphabets and Pronunciation)
3週 Lesson 1: Guten Tag. Mein Name ist… Vocabulary and Greetings: Hallo! Auf Wiedersehen.
4週 Lesson 1: Guten Tag. Mein Name ist… Self-introduction: Mein Name ist Richard Yulu.
Home Country and Languages: Ich komme aus Spanien. Ich spreche Italienisch und ein bisschen Deutsch.

5週 Lesson 1: Guten Tag. Mein Name ist… Spelling and Telephone Conversations: Maria: M-A-R-I-A.
Business Cards and Forms
6週 Lesson 1: Guten Tag. Mein Name ist… Exam and Review (Lesson 1)
7週 Lesson 2: Meine Familie Vocabulary and Greetings: Wie geht es Ihnen? - Danke, sehr gut.
8週 Lesson 2: Meine Familie My Family: Das ist mein Vater.
My Residence: Ich komme aus der Schweiz. Ich wohne in Deutschland.
4thQ
9週 Lesson 2: Meine Familie Numbers: 0-20
Personal Information: Wo sind Sie geboren?
10週 Lesson 2: Meine Familie Exam and Review (Lesson 2)
11週 Lesson 3: Essen und Trinken Vocabulary and Queries: Wie heißt das auf Deutsch?
12週 Lesson 3: Essen und Trinken Quantifiers: zwei Bananen, ein Kilo Kartoffeln...
Shopping List: Käse, Tee, Eier...
13週 Lesson 3: Essen und Trinken Prices and Quantities: Was kosten 100 Gramm Käse?
My Favorite Food: Mein Lieblingsessen ist Pizza.
14週 Lesson 3: Essen und Trinken Exam and Review (Lesson 3)
15週 Final Exam Oral Exam
16週 Final Exam Conclusion and Review

モデルコアカリキュラムの学習内容と到達目標

分類分野学習内容学習内容の到達目標到達レベル授業週

評価割合

定期試験小テストポートフォリオ発表・取り組み姿勢その他合計
総合評価割合304020100100
基礎的能力304020100100
専門的能力000000
分野横断的能力000000